Čítajte a objavujte...Stále niečo nové

Konvektomat – superhrdina v kuchyni

Publikované 13.11.2018 v 15:01 v kategórii Gastronómia, prečítané: 46x

Konvektomat, resp. kombinovaná rúra je rúra s tromi funkciami: konvekcia, para a kombinované varenie. História siaha do roku 1976. Za ten čas sa ich funkcie posunuli míľovými krokmi vpred a stávajú sa bežnou súčasťou reštauračných zariadení. Čo je zbraňou tohto superhrdinu?
Konvektomat

Konvektomat, resp. kombinovaná rúra je rúra s tromi funkciami: konvekcia, para a kombinované varenie. História siaha do roku 1976. Za ten čas sa ich funkcie posunuli míľovými krokmi vpred a stávajú sa bežnou súčasťou reštauračných zariadení. Čo je zbraňou tohto superhrdinu?

V konvekčnom režime rúra cirkuluje suché teplo – ideálne pre pečivo a chlieb. Režim pary vstrekuje vodu do rúry na ryby, ryžu a zeleninu. Skutočný génius za kombinovanou pecou je kombinovaný režim, ktorý využíva ako suché teplo, tak aj paru na udržanie presnej úrovne vlhkosti, čím vám dáva väčšiu kontrolu nad úrovňou vlhkosti v jedle. Tieto úrovne sú nastaviteľné od 0 % do 100 % možnej maximálnej relatívnej vlhkosti, termín použitý na opis množstva vodných pár, ktoré sa vyskytujú v plynnej zmesi vzduchu a vody.

Naše pochopenie vlhkosti môže byť jednoduchšie, ak si uvedieme príklad. Keď je 32 °C vonku s vysokou vlhkosťou, ľudia sa cítia teplejšie než je skutočná teplota vzduchu. Vlhkosť prenáša teplo rýchlejšie a znateľne môžeme cítiť rozdiel, ako keby bol iba 32 °C vonku s nulovou vlhkosťou (suché teplo). Rovnaký efekt je možné ovládať v kombinovanej peci, čo umožňuje kuchárovi pripravovať jedlo s vyššou schopnosťou regulácie tepla a vlhkosti. Pri 100 % relatívnej vlhkosti budete môcť variť pri vysokých teplotách bez toho, aby ste spaľovali alebo nadmerne vysušili potraviny.

Skutočným prínosom kombinovanej pece je to, že reguluje vlhkosť vo vnútri komory, udržiava presne požadovanú atmosféru, znižuje zmršťovanie a úbytok hmotnosti a súčasne zlepšuje dobu varenia a jeho výsledok.

Na trhu nájdete malé, ale aj veľké konvektomaty, ktoré sú schopné uvariť aj celé menu, napr. na svadobnú hostinu. Šetrí čas a pomáha variť efektívnejšie. Keď sa rozhodujete zabezpečiť si tento typ kuchynského pomocníka, obráťte sa na radu odborníkov. Profesionálne gastro zariadenie Gastma, Košice je tu preto, aby ste sa vedeli správne rozhodnúť a jej špecialisti vám pomôžu vybrať si ten pravý konvektomat do vašej prevádzky.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?